loading
Какъв стъклопакет да изберем

Какъв стъклопакет да изберем

И зборът на стъклопакет е едно от важните решения, които трябва да вземете при поръчването на нова дограма.

Трябва да се съобрази с изложението на сградата, за максимална енергийна ефективност!

Например прозорци с изложение юг, югоизток, югозапад, които лятото ги огрява директно слънцето, е препоръчително да са със слънцезащитни стъкла или стъклопакет известно още като мултифункционално, или високоенергийно стъкло.
Този стъклопакет лятото предпазва от слънцето, а зимата не допуска да излиза топлината през него. Недостатък е по-високата му цена, но разходите направени за по-добра изолация, се връщат многократно през годините!

Прозорци със северно, или западно изложение, е препоръчително да са с извстно като к-стъкло, или нискоемисийно стъкло. К-стъклото пропуска късовълновото лъчение (каквито са слънчевите лъчи) да влизат в помещението, но отразява дълговълновата енергия, като топлина от огън или радиатор обратно в дома ви, правейки по-лесно поддържането на помещенията топли. Преимущество е ниската му цена, спрямо мултифункционалното стъкло.

Стъклопакет с две обикновенни стъкла (бяло+бяло). Препоръчва се за вътрешни дограми, които са зад остъклен балкон например, или просто когато се търси по-ниска цена. Напоследък разликата в цената с к-стъклото е незначителна.

Троен стъклопакет четири сезона отвън+бяло в средата+к-стъкло отвътре). Предимство - перфектна изолация за всички сезони и за всякакво изложение. Недостатък е високото му тегло, поради което не се препоръчва за по-големи крила, но е идеален за неотваряеми части и по-малки крила. Друг недостатък е по-високата му цена, но разходите направени за по-добра изолация, се връщат многократно през годините!